Kletba vítězů, Marie Rutkoski

Aneb kniha, v níž mi ani romantika nevadila!

Ano, ano. Slyšíte správně. Tahle kniha mě hodně bavila. Užívala jsem si každou stránku, vyplácala několik barev lepíků a celou ji dost prožívala.

Kestrel je dcerou věhlasného generála, který dokázal dobýt Heranii, kulturní a prosperující zemi. Oproti jejich vlastní - barbarská a divoká - je to slušný kontrast. Ale právě díky vojenské převaze se jim před deseti lety podařilo vyhrát a z obyvatel Heranie nadělat otroky. Právě jednoho takového Kestrel koupí. Vzdorného mladíka.


Myslíte si, že víte, jak bude kniha pokračovat dál? 

Jo, to jsem si taky myslela. Ale mýlila jsem se! (Naštěstí.)

Příběh se odehrává v novém smyšleném světě a není nikterak komplikovaný. Nemáme tu žádnou magii, ale příjemnou změnou je střelný prach, který se tu normálně používá. I tak převládají meče a dýky a vzhledem k tomu, že Valorie je vojenskou zemí, téměř každý je dokáže ovládat. Právě kvůli armádě je na Kestrel vyvíjen velký tlak ze strany otce. Ve Valorii se každý svobodný občan musí do dvaceti let rozhodnout, zda se přidá k armádě, nebo založí rodinu sňatkem. A právě proto, že je Kestrelin otec slavný generál, je asi jasné, co by si pro ni přál. Kestrel se však zabíjení nelíbí. 

Máme tady naprosto skvělou hrdinku, která ví, co si může a nemůže dovolit. Uvědomuje si svou pozici. Zvažuje, co svým jednáním způsobí. Když ví, že jednání podle jejího uvážení ničemu neprospěje, nepustí se do něj. Nejedná impulzivně, ale rozvážně a já ji za to miluju. 

Pochopit Arina, otroka, kterého Kestrel koupila, mi trvalo o něco déle, ale cestu jsem si k němu našla.

Vztah mezi hlavními hrdiny se vyvíjel postupně. Párkrát jsem se nechytala, když se přeli, protože pocity obou byly zvláštní a při hádkách se jejich chování střídalo rychle a nesmyslně, ale právě kvůli těm pocitům to bylo dost oprávněně. Kromě toho, že mě to mátlo, to moc rušivé nebylo a po pár řádcích jsem zase vesele četla. 

Cením zvraty. Většinu jsem nečekala a překvapily mě. 

Na knize jsem prostě nenašla nic přímo záporného, proto ji hodnotím plným počtem hvězd. 
















Komentáře

  1. Ježíš, tohle mám na seznamu a ještě dlouho to tam asi bude. Nějak mě to zkrátka zatím moc nezaujalo, i když vím, že to asi je super. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dej tomu šanci! Jsem zvědavá, co na to řekneš, jako vždy 😄

      Vymazat
  2. Skvělá kniha, taky se mi moc líbila, jsem zvědavá na další díly. ��

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já také! Brzy bude vycházet druhý díl, tak uvidíme, co nám to přichystali. 😄

      Vymazat

Okomentovat