Dobré YA hrdinky

Ahoj! Dnes bych vám chtěla v rámci #sedmdniprokleti říct, které hrdiny pokládám za silné a vytrvalé. A ano, převedu to na dívky, jaké jsou v našem oblíbeném žánru nejčastěji.


Mým oblíbeným příkladem je Jude z Krutého prince. Ač mi kniha nepřipadala tak dobrá jako všem, Jude má u mě plusové body za mnoho věcí. Silná je díky tomu, v jak nízkém věku přišla o rodiče a vše, co jí bylo doposud známé, nahradil nebezpečný svět víl. Přes to všechno si zachovala chladnou hlavu, dokázala zapojit mozek a určila si cíl, jakého chce a je schopna dosáhnout i v cizí zemi a naprosto sama. Kvůli tomu, že kdyby se jí to podařilo, bylo by to dobré místo, nebyla drzá. Jestli něco nemám ráda, je to právě tohle. Na jednu stranu odpor k rozhodnutí dospělých mají mladí lidé potřebu zpochybňovat, na druhou je to rušivé a já podobné postavy vážně nemám ráda. Jude zvládla držet jazyk za zuby, když to bylo potřeba. Své místo mezi vílami dobře znala, uvědomovala si ho a nechtěla o něj přijít. Zvládla využít lepší příležitosti, ve chvíli kdy se nabídla, a dostála svým slovům. A i když už bylo v háji úplně všechno, dokázala právě ona velké věci. To vše bez použití ojedinělé magické schopnosti, to vše sama. Prostě ji je za co obdivovat a přeji si poznat víc podobných.

Další silnou hrdinkou je Elide. Napůl mrzák, vězněná vlastním strýcem. Nic z toho pro ní nebylo překážkou, dokázala hledat cestičky a přitom nebýt na očích, zachovala si neznámou tvář a nevýznamné postavení, přesto přežívala a získávala informace, o nichž si mohli někteří nechat sotva zdát. Většinu času tráví ve špíně, vykonává spoustu nepříjemných prací a má tak velkou vůli k životu.

U Skleněného trůnu bych ráda zůstala v souvislosti s Asterin. Kvůli spoilerům nebudu popisovat její sílu, ovšem vy, kteří jste sérii četli, jistě tušíte.

Princezna Catherine ze Zlodějů dýmu je ukázkový příklad toho, že i dívka s jasně danou budoucností, jež jí naservíroval někdo úplně jiný, může dokázat veliké. Je smířená s tím, co ji čeká a nese zodpovědnost za každé slovo, které kdy řekne, přesto dokáže chodit zpříma a je si sebou jistá, i když za ni rozhoduje její otec a bratr. Také u ní dochází k zajímavému vývoji v průběhu děje.

Myslím, že to pro tento článek stačilo! Pokud vás bavilo zaměření na konkrétní postavy, ráda pro vás připravím další podobný. Jaká silná a vytrvalá postava si získala vás?










Komentáře