Proč nemám ráda Harryho Pottera v Tajemné komnatě

Ok. Možná jsem se právě rozhodla pro další článek, v němž ukazuji na sobeckost a arogantnost této legendární postavy. Pár z vás mi psalo, že v prvních dílech to není až tak hrozné, jenže já prostě našla dalších pár situací, o kterých si myslím, že nejsou pro Harryho úplně reprezentativní.



Určitě si všichni vybavíte postavu Colina, malého prváka, který velmi rád fotografoval Harryho a stal se obětí baziliška. Právě proto, že pocházel z mudlovské rodiny, spoustu věcí neznal. A neváhal se na ně zeptat. Zní to otravně? Ano, přesně tak. Asi by se nikomu z nás nelíbilo, kdyby za námi pořád někdo chodil a ptal se, proč je to tak či onak. Tady však nejde o otravnost Colina, ale o reakci Harryho. Když se ho tento chlapec zeptal na famfrpál, Harry si pomyslel, že se mu vážně nechce někomu vysvětlovat složitá pravidla této hry. Prosím? Dělá, jako by to sám před rokem nepotřeboval vysvětlit.

Mnohem bližší scéna je Harryho zlomená ruka. Při zápasu mu ji zlomil zakletý potlouk, Lockhart mu odstranil kosti z paže při snaze ji vyléčit a on potom přes noc musel zůstat na ošetřovně. Když odcházel, myslel jen na to, že jeho kamarády nezajímá, zda mu kosti dorostly či ne. Supr.

Dalším příkladem je situace, v níž se už ve škole stalo tak nebezpečné procházet, že učitelé museli doprovázet studenty z hodiny na hodinu. A to Harryho nesmírně rozčilovalo. Ano, takto je to v knize. Našeho pana Pottera rozčiluje, že se někdo stará o jeho bezpečnost.

Poslední ze scén - Lockhart se chystá prchnout a Harry s Ronem ho zastihnou a odzbrojí. Všichni víme, jaký zbabělec Lockhart ve skutečnosti byl a proto nikoho nepřekvapuje, že se bál. Což naši hlavní postavu nesmírně potěšilo, stejně jako to, že se profesor celý třese. Achich. Kdo by se v takové situaci netřásl..? A kým je Harry, že ho to těší? Nemělo by jeho hlavním cílem být zachránit Ginny? Myslím, že skutečného hrdinu by netěšilo, že se jim pokořená překážka v podobě Lockhartovy postavy, snažila zabránit. Že ho musel pokořit.

Toto jsou všechny myšlenky, které mě donutily pochybovat o hrdinství nejproslulejšího kouzelníka a o tom, zda je skutečně tak dobrý, jestli si zaslouží, aby se k němu vzhlíželo.

Komentáře

  1. Očekávám článek typu "Proč nemám ráda Harryho Pottera ve Vězni z Azkabanu?" :D

    OdpovědětVymazat
  2. Preto mám veľmi rada štvorku - pekne sa tam ukazuje ako je "namyslený" a ako na svoju povýšeneckosť dopláca :D

    OdpovědětVymazat

Okomentovat