Prokletý rok, Kim Liggettová

"Není nic nebezpečnějšího než ženy, které říkají, co jim přijde na jazyk."

O této knize lze asi jen těžko nevědět. Stala se prvním Humbook tipem, měla vlastní reading copies a dokonce se ji podařilo vyprodat. Ohlasy jsou naprosto neuvěřitelné, nadšené, po dočtení lidi brečeli a proto jsem to musela mít taky. Upozorňuji, že článek obsahuje spoilery.

Grafické zpracování tohoto titulu je velice povedené, kdybyste na něj ještě náhodou neslyšeli dost chvály, tak ho oceňuji zase, protože to je kniha krásná. Bez váhání bych dala peníze za každou takovou. Vzadu na obálce máme anotaci:

„Dívkám ve vesnici se tvrdí, že mají moc vyrvat spořádané muže z náruče jejich manželek. Proto jsou v šestnáctém roce života vyhnány do divočiny, kde se musí od této magie očistit – ne všechny se však vrátí. Tierney Jamesová sní o společnosti, kde mají ženy větší hodnotu než kus masa. Ale jak se blíží její vlastní prokletý rok, zjišťuje, že hrozba nečíhá jen v lesích. Nebezpečí se skrývá v nitru samotných dívek.“

Začala bych skromnou otázkou na úvod. Jakou moc? Jakou magii? O čem se to neustále mluví jako o něčem, co má potenciál zničit muže, ale za celou knihu se to nijak nespecifikuje a my si tak nemůžeme být jistí, zda jsme to pochopili dobře. Protože v tomhle ohledu je více variant, buď není žádná moc a muži pouze využívají toho, že tak mohou ženy ovládat, nebo je to prostě klasické ženské kouzlo, nebo? Tady si opravdu nejsem jistá, co mi uteklo, protože ač mám oči otevřené, ani po konci knihy nevidím nic.

"Jenže co se že začátku zdálo být neškodné, se proměnilo v něco nekonečně nebezpečnějšího. Ale nezačíná takhle snad všechno zlo? Plíživě. Nenápadně. Jako utahování šroubu."

Proč jsou ale vyhnány do divočiny, to je docela zřejmé, nehledě na jejich potenciální magii, pobyt v divočině s otrávenou vodou je má jednoznačně zkrotit a odradit od jakéhokoliv vzdoru. Když se mluvilo o prokletém roce, měla jsem husinu, bála jsem se, říkala si, zda je vůbec možné to přežít, ale když na něj potom skutečně přišlo, byla jsem zklamaná. Až na to, že se holky začaly chovat jako holky (= jedna mrcha stačí k tomu, aby došlo na nejhorší), se nestalo prakticky nic, došlo na spoustu nelogičností – určitě v divočině bez náležitého náčiní nepostavíte sud, a když najdete semínka, spíš vás napadne je sníst, než v zimě sázet – a to mi přišlo jako strašně zabitý potenciál. Prokletý rok měl být přece to hlavní!

"Nebe je kluk v domku na stromě, co má studené ruce, ale hřejivé srdce."

Tím se ale dostávám k největší absurdnosti. Pytláci. Kromě sebe navzájem se dívky obávaly právě jich. Dostaneš se za plot? Smůla holka. Ale to by naše hrdinka nejdříve nesměla být jedinečná sněhová vločka. Ukázalo se totiž, že pytlák, který za plotem naší Tierney nalezl, byl – kromě toho, že pohledný samozřejmě – pověřen úkolem ji nezabít. Takže když už jsem si myslela hurá, je po ní, je tady zajímavá událost, třeba se dozvíme, co je na dívkách tak zajímavého poté, co je rozřežou! Haha, naivní. Velice. Skončí to totiž jako ve všech ya knihách, tyhle dva se spolu vyspí a jak se dozvídáme později, zplodí potomka, hurá.

Dostáváme se k závěru knihy, u nějž mnohým tekly slzy, a já se na něj těšila, jako na demonstraci té ženské síly, kterou jsem si od toho slibovala. A opět marně, vážení! Představte si to se mnou. Dívky se vrací domů z Prokletého roku, ty které přežily. Vystřízlivělé, na jed ve studni přišly včas a uchovaly si zbytky rozumu. Stanou na náměstí. Jejich nastávající je vítají květinou. Tierney odhalí, že je těhotná. A zcela očividně ne s Michaelem, kterého si má vzít.

"Protože... Kdo by se nechtěl cítit mocný? Kdo netouží mít pro jednou kontrolu nad vlastním životem? Protože co z nás zbyde, když ji nemáme?" 

Říkáte si tak, teď se ukáže vzdor dívek, které odkryly příčinu všech záhad, které se během prokletého roku kdy děly. Opět špatně! Tierney, ačkoliv měla ještě před pouhou minutou chuť sdělit světu, jak to celé bylo, stačilo, že to Michael uhrál na to, že ji oplodnil prostřednictvím snu. Tolik k její bojovnosti. Nakonec se spokojila s životem manželky s nulovými právy, porodila dceru, kterou čeká stejný osud, jako jí a řekla si, že má v srdci místo pro dva muže.

*ironický potlesk*

Tak a teď přichází prostor na dotazy. Vidím ruku tamhle vzadu? Prosím! Proč že jsem to přežila až do konce? Ach, dobrá otázka. Tahle kniha je hodně dobře napsaná. Čtivě, ale ne stroze, prostě to máte za tři hodiny za sebou. Dost dobře vás to vtáhne do prostředí, vžijete se do něj (žel nemůžu říct do postav), ale pohled první osoby tady hodně pomohl celkovému dojmu a už jen to, že autorka dokázala mou pozornost upoutat takovým způsobem, je pro mě prostě veliké plus.

"Místo toho, abych přemýšlela o všech možných způsobech, kterými bych mohla umřít, soustředím se na způsob, jakým chci žít."

Samotný motiv byl docela zabitý, žel, ale oceňuji i nápad, když tedy ne provedení.
Myslím, že by to pro dnešek stačilo, já vás totiž od knihy nechci naprosto odradit, naopak si myslím, že je to jedna z těch, na kterou si musí udělat názor každý sám. Má očekávání žel nesplnila, ale možná to pro vás bude ideál.

Komentáře