Tipy na feel good komiksy v angličtině

Komiksy miluju. Miluju je čím dál víc a protože vyhledávám spíš ty nesuperhrdinské, už musím své čtení rozšířit i do zahraničí. Komiksů žánru young adult nebo čistě feel good u nás nevychází až tak moc, ale vidím, že čtenáři o ně mají čím dál větší zájem, tudíž jsem se rozhodla sepsat ty, které se letos líbily mně. Všechny dnešní tipy mají jednoduchou angličtinu a jsou vhodné i pro začátečníky! Takže myslím, že není na co čekat. Nechte se inspirovat!


Začnu komiksem, který jste možná zaznamenali. Jmenuje se The prince and the dressmaker a je svou roztomilostí naprosto magický. Je o mladé švadleně, která je ve své práci poctivá, ale zároveň se v ní nemůže naplno oddat kreativitě a skvělým nápadům. No a také o princi, jehož příliš nezajímají povinnosti nebo volba nevěsty, ale extravagantní šaty. Asi nemusím říkat, jak dobře spolu fungují. Jenže společnost neumožňuje, aby tohle všechno probíhalo na očích - a tak se princ v utajení stane módní ikonou Paříže. I když se celou dobu zdálo, že komiks bude příjemným pohlazením po duši a svými vtipnými scénami vás hlavně rozesměje, autorka připravila nečekaný závěr. Nechci spoilerovat, ale můžu prozradit, že jsem se slzavému dojetí neubránila.


Nyní bych vám ráda představila celou jednu sérii. The tea dragon society je trilogie o bytostech (nejsou to úplně lidi, ale zároveň se tam mísí tolik kreatur, že je nelze popsat jinak), které žijí v mírumilovné vesničce mírumilovným životem. Dokud malá dívenka neobjeví čajového dráčka a nevydá se za jeho majitelem přiučit kouzelnému vaření čaje. V této sérii vás nečeká mnoho děje, zato však široká reprezentace menšin, ať už LGBTQ plus či různých barev kůže. Není dán žádný společenský standard, do něhož byste se museli vejít, a díky tomu je tahle série naprosto komfortní záležitostí s nádherným poselstvím, že vydat se za svými sny a hýčkat si své milované je to nejlepší, co můžete udělat. V této sérii naleznete nejkrásnější grafické zpracování ze všech zmíněných komiksů. Ale i přes to, že to je trilogie, to končí až příliš rychle. Doufám, že se do tohoto světa autorka vrátí, protože mi začal chybět okamžitě po dočtení posledního dílu. A stále chci svého čajového dráčka!



Sheets nás vrací do současnosti, ačkoliv závan minulosti v příběhu nechybí, a to v podobě duchů. V tomto případě spíš strašidýlek. Řekla bych, že z těchto komiksů je nejsilnější, protože je ze skutečného světa a není zas tak barevný a veselý jako ty ostatní. Tomu odpovídá i černobílá kresba. Hlavní hrdinka tohoto komiksu se po smrti maminky musí sama starat o domácnost a malého bratra. Její táta není úplně nápomocný a jejich rodinné prádelně se nedaří tak, aby se udržela v chodu. Proto zasahuje tak trochu jiná moc, a mladý duch se po nocích činí. I přes jeho dobré úmysly však napáchá více škody než užitku, a tak komiks dostává ještě dramatičtější spád. Tento příběh nenabízí jednoduché pohlazení po duši, naopak, až do poslední chvíle nás napíná a ukazuje, že ani přes veškerou snahu nemusí jít vždy vše podle našich plánů.



Autorka K. O’Neill, která má na svědomí nádhernou sérii o čajových dráčcích zmíněnou výše, vytvořila ještě jeden krásný komiks - Princess princess ever after. Jak už název napovídá, prince v tomto případě nebudeme vůbec potřebovat! Tady se holky zachraňují navzájem. Maskulinní podoba jedné z princezen a samotná láska mezi nimi opět mile reprezentuje LGBTQ komunitu, a je to velice nenásilné. Myslím, že by to mohlo mnoho naučit lidi, kteří jsou v tomto směru ještě málo informovaní, nebo by to třeba mohlo přesvědčit nekteré zarytější odpůrce komunity, že na lásce dvou holek není nic nechutného. To ale všechny tyhle příběhy.



Jak vám asi došlo, všechny ty komiksy jsem četla v elektronické podobě, a určitě si je časem pořídím i ve fyzické, a to všechny. Kdybych z nich mohla vybrat jeden, který by u nás měl vyjít v češtině, zvolila bych The tea dragon society, protože bych tu krásu chtěla vidět přeloženou. Je to asi můj nejoblíbenější feel good komiks vůbec.

No a co vy! Co vás zaujalo, co jste četli? A čtete vůbec komiksy? Tyhle zrovna skvěle ukazují, že je to formát skutečně pro každého.














Komentáře