Fantasy do kapsy

V dnešním článku jsem se rozhodla spojit tři tituly, které mají společný žánr a velikost - jsou maličké a tak si je můžete vzít všude s sebou! Mám tady dvě české autorky a jednu zahraniční. A teď už vám řeknu, jak se mi knížečky líbily.


Gryf, který neuměl létat

Tereza Janišová

Gryf je krátká novela, kterou si můžete přečíst zadarmo na Palmknihách. Doplňuje sérii Erilian, je možné ji číst i bez její znalosti, ale nepředpokládám, že by vás zajímala minulost jedné z postav, pokud byste sérii nečetli. Lyraz Pelerian je zde přiblížen z doby jeho mládí, a příběh začíná tím, jak si našel svého gryfa. Povídka se četla stejně hadce, jako se mi Elirian posouchal (zvolila jsem audioknižní formát) a brzy jsem se seznámila se všemi pohnutky a myšlenkami čaroděje. Přesto mi byl asi sympatičtější jako tajemná postava se záporným nádechem. Ale mám ráda, když autoři svým knihám věnují péči právě takovými doplňky, jakým je třeba Gryf.




O dracích a lidech

Tereza Kadečková


Oproti tomu tahle kniha je začátkem nového světa a příběhů. Já ji neplánovala číst, ale v knihkupectví vynikala formátem (paradox, že?) a navíc měla autorka besedu na Světě knihy (tu jsem nakonec zaspala). V knize mě příjemně překvapily ilustrace, které byly navzdory povaze příběhu spíš roztomilé, ale pořád hezky vystihovaly jednotlivé scény. Autorka píše hodně čtivě - za hodinu v autobuse jsem přečetla sto stránek, a já jinak přečtu tak polovinu. Při čtení jsem se nejdřív nemohla ubránit vzpomínání na Dračí město - to se mi sice nelíbilo, ale byla to česká kniha, kde byla hlavní hrdinkou také anthropoidní dračice. Jenna byla stejně paličatá, ale narozdíl od Jany (tak tuhle podobnost jsem si uvědomila až teď) prošla během příběhu alespoň malým vývojem. A taky se tady vyskytli i ti opravdoví draci! Svět byl skvěle promyšlený a i když není nijak komplikovaný, dával smysl, stejně jako jeho historie a politika. Právě díky tomu světu přemýšlím nad tím, že bych si přečetla i autorčinu další knihu, a to O dracích a Sedmi. Je plánovaná už na leden a já jsem dost zvědavá, zda u mě autorka zůstane mezi oddechovější fantasy, nebo se posune na mém pomyslném žebříčku výše.


Čaroděj Zeměmoří

Ursula K. Le Guin

Tahle kniha je pro mě trochu jiná než předchozí dvě - je to už zažitá fantasy klasika, je od jedné z největších žen fantastiky vůbec, a rozhodně se objeví v nejlepších knihách, které jsem letos přečetla. Vlastně se tak trochu stydím, že jsem se k ní nedostala už dřív. Poslouchala jsem ji jako audioknihu, a hlas, který příběh provázel, mu vdechnul natolik živou podobu, že jsem ho nemohla vyhnat z hlavy ještě nějakou dobu po dočtení. Tento příběh je krásný a metaforický, boj se zlem se zrcadlí ve vnitřním boji hlavního hrdiny. Magie je zde něco, s čím se musí zacházet opatrně, a pokud se tak neděje, skončí to s protagonisty špatně. Myslím, že jsem z magické moci v knihách zatím neměla větší respekt, ale to platí pro celé Zeměmoří. Při poslechu jsem si připadala, jako bych byla svědkem něčeho velikého, zasáhlo mě to a chtělo se mi brečet, nejen kvůli osudům jednotlivých postav. Hlavně kvůli tomu, jak krásné, poučné a intenzivní to celé bylo. Jediné, čeho lituji, je že nemám knihu fyzicky v knihovně - staré vydání je opravdu maličké, vypadá jako taková brožurka. A mě láká spíš souhrnné vydání, které chystá Argo, ale jehož vydání je zatím v nedohlednu. Takže dilema. Prozatím budu pokračovat ve čtení poslechem.


No a teď mě jako vždy zajímá: četli jste některou z knih? Pokud ano, jak se vám líbila? A pokud ne, zkusíte to?













Komentáře